STAGING VERSION

Dato og klokkeslæt

9. nov–28. mar 13.00–15.00

Foredrag på museet 2019-2020

Skiftende emner

Hver lørdag i november, januar, februar og marts er der foredrag på museet fra kl. 13:00 - 15:00.

I december måned er der julearrangementer.

Se programmet for resten af vinteren her.

 

11. januar

Årets gang i den arkæologiske afdeling på Bornholms Museum. Museets chefarkæolog Finn Ole Nielsen fortæller om de mange forskellige udgravninger og forskningsprojekter, der er i gang på Bornholm. Guldhullet, Sorte Muld, Fårebyskat og meget, meget mere. Det er lokale projekter, der i flere tilfælde har nationale og internationale perspektiver. Bornholm bliver virkelig sat på det arkæologiske landkort i disse år.

Foredragsholder: chefarkæolog Finn Ole Nielsen, Bornholms Museum


18. januar

”Historier fra Englandskrigene. Rasmus Voss, der før har udgivet bogen ”Krigen ved Verdens Ende” om Christiansø under Englandskrigene, har forsket videre i den dramatiske historie om Bornholm og Christiansø i krigsårene 1807-14. Det er historien om en omfattende guerillakrig til søs. Det var en tid, hvor der tjentes store penge, og briterne forrettede angreb på bornholmske byer, hvor der udbrød mytteri på Christiansø, og Bornholm blev underlagt et militærdiktatur.” 

Foredragsholder: Museumsinspektør Rasmus Voss, Krigsmuseet


25. januar

Den forsvundne T-foil. Det er den allernyeste tids historie der rulles op, når journalisterne Mads Westermann og Jacob Marschner fra Bornholms Tidende fortæller om deres graverjournalistiske arbejde med at finde ud af, hvad der blev af den nok så omtalte T-foil fra Express 1. Det er en sag, der har optaget sindene på Bornholm, og det er blevet til en del forsidehistorier. Nu fortæller journalisterne historien bag historierne.

Foredragsholdere: Journalisterne Mads Westermann og Jacob Marschner, Bornholms Tidende


FEBRUAR

1. februar

Den kolde krig på Bornholm. I årene omkring 1950, hvor Den Kolde Krig var i fuld udfoldelse, havde både britiske og amerikanske efterretningstjenester operationer kørende, hvor spioner blev landsat i Baltikum og Polen for at kigge ind bag Jerntæppet. Foredraget her handler om den rolle Bornholm qua sin beliggenhed spillede i særligt den britiske "Operation Jungle", hvor Rønne havn var base for et spionskib, og en mere begrænset og også mindre kendt, men ikke mindre spændende, rolle i den amerikanske paralleloperation "Redsox" - noget foredragsholderen har fundet frem i afklassificerede CIA-dokumenter i forbindelse med research.

Foredragsholder: Historiker og forfatter Niels Geckler


8. februar

At bygge et nyt museum. Pensioneret museumsdirektør og medlem af Bornholms Museums bestyrelse, Jørgen Selmer, fortæller om sine erfaringer fra bygningen og indretningen af M/S Museet for Søfart i Helsingør. Dette museum åbnede i Helsingør Skibsværfts gamle tørdok i 2013 og høstede stor ros for sin inspirerende arkitektur og spændende udstillinger. Her er måske inspiration at hente til Bornholms Museum nye byggeri i Rø?

Foredragsholder: Jørgen Selmer, tidligere direktør på Københavns Bymuseum, Museet M/S Søfart og De Danske Kongers Kronologiske Samlinger.


15. februar

Din tipoldemor fik også først børn i en sen alder. I nutiden støder vi ofte på påstanden om at ”vi har aldrig været ældre før vi fik børn end nu” og ”gennemsnitsalderen for fødende er højere end nogensinde”. Vores forestillinger om fortidens mødre er at de fik børn langt tidligere end i dag og såfremt de fik børn efter de 35 så var det barn nummer 8 eller 10. Et nyt studie udfordrer imidlertid denne forestilling, ved midten af 1800-tallet var kvinderne stort set jævnaldrende med nutidens kvinder når de fik børn. Historiker Camilla Luise Dahl fra Bornholms Ø-arkiv giver en kulturhistorisk gennemgang af vore tipoldemødres fødsler og vilkårene for mødre på Bornholm i gamle dage.

Foredragsholder: Historiker og arkivar Camilla Luise Dahl


22. februar

Spionhistorier fra Bornholm gennem tiderne. Museumsinspektør Jakob Seerup fortæller om en række spionsager fra det 20. århundrede, som alle har haft udgangspunkt på Bornholm. Hør historien om dengang en tysk torpedobåd stoppede båden til Bornholm og anholdt en falsk spion, og om hotelejer Müller, der drev Stammershalle, men nok også arbejdede for tyskerne. Og følg med til den nu nedrevne nazi-udkigspost Villa Wenden ved Hammershus. Og så skal vi naturligvis også høre om efterretningsvirksomhed under den kolde krig. Det er Top-Secret – men vi tror det bliver spændende!

Foredragsholder: Museumsinspektør, ph.d. Jakob Seerup, Bornholms Museum


29. februar
Da bornholmerne ville omvende verden – missionshistorien set fra Bornholm. Historiker Daniel Henschen er bogaktuel med værket ”Da danskerne ville omvende verden – Historien om Missionsbevægelsen”, der er udkommet på Gads Forlag. Daniel beretter om, hvordan især bornholmerne følte sig forpligtet af missionssagen. Den store verden i Afrika og Asien var knyttet direkte til almindelige menneskers liv og spillede en levende rolle dér uden om det, vi ellers forstår som forbindelsesleddene mellem metropoler og eliter, gennem handel og kolonialisme. Daniel giver også en kort oversigt over ydre mission generelle virke på Bornholm.
Foredragsholder: Historiker og forfatter Daniel Henschen.


MARTS
7. marts
Trap Danmark, Bornholm og resten af Danmark beskrevet i ny udgave af det topografiske værk. Chefredaktør, dr.agro. Niels Elers Koch er leder af redaktionen af den nye version af Trap Danmark. Det store værk udkommer frem til 2021 og beskriver samtlige danske kommuners natur, historie, kultur og samfunds- og erhvervsliv. I 2019 udkom bindet om Bornholm, hvor man over 140 sider kan finde en masse spændende oplysninger om landsdelen. Niels Elers Koch giver gode eksempler på overraskende detaljer og spændende sammenhænge i værket og introducerer også de tilhørende netbaserede tilbud.
Foredragsholder: Chefredaktør, dr.agro. Niels Elers Koch, Trap Danmark


14. marts
Bornholm i starten af 1800-tallet, kort fortalt. Bornholms Museum står bag tilblivelsen af et "nyt" 200 år gammelt kort. Det er de såkaldte original 1-kortblade fra starten af 1800-tallet, som er blevet samlet til eet ødækkende kort. Arkæolog Anders Pihl fortæller om arbejdet med at samle de 129 kort og viser eksempler på, hvordan og til hvad kortet kan bruges i dag.
Foredragsholder: Arkæolog Anders Pihl, Nationalmuseet.

21. marts
Eventyrer og samler – Peder Nicolai Nyegaards liv. At der findes en etnografisk samling på Bornholms Museum skyldes i høj grad Peder Nyegaard fra Nexø. Journalist Erik Jensen har gravet masser af oplysninger om ham og hans familie frem fra deres privatarkiv, som i dag findes på Rigsarkivet – efter sigende det mest omfattende privatarkiv i hele Rigsarkivet! Peder Nyegaard var lidt af en globetrotter og kom både til Kina og mange andre fjerne egne. Herfra sendte han genstande hjem til familien, som siden blev begyndelsen til den etnografiske samling, som endnu kan ses i Rønne.
Foredragsholder: Erik Jensen, Journalist og redaktør af Klippeøen

28.marts
Rundkirker og forsvarskirker - nyt lys over et gammelt problembarn. Igennem mere end hundrede år er det blevet diskuteret, om danske middelalderkirker blev anvendt som forsvarsanlæg. Synspunkterne har vekslet, men til alle tider har Bornholms rundkirker indtaget en særlig rolle i debatten. I dette foredrag vil problematikken atter blive taget op; er Bornholm særlig rig på forsvarskirker, og hvad er en forsvarskirke egentlig?
Foredragsholder: Thomas Bertelsen, arkitekturhistoriker, ph.d.

Sted

Sankt Mortens Gade 29, Rønne

Pris

Entré, medlemmer af museumsforeningen har gratis adgang. Børn er altid gratis.