STAGING VERSION

Event date and time

9. Nov–28. Mar 13.00–15.00

Foredrag på museet 2019-2020

Skiftende emner

Hver lørdag i november, januar, februar og marts er der foredrag på museet fra kl. 13:00 - 15:00.

I december måned er der julearrangementer.

Se programmet for resten af vinteren her.

 

22. februar

Spionhistorier fra Bornholm gennem tiderne. Museumsinspektør Jakob Seerup fortæller om en række spionsager fra det 20. århundrede, som alle har haft udgangspunkt på Bornholm. Hør historien om dengang en tysk torpedobåd stoppede båden til Bornholm og anholdt en falsk spion, og om hotelejer Müller, der drev Stammershalle, men nok også arbejdede for tyskerne. Og følg med til den nu nedrevne nazi-udkigspost Villa Wenden ved Hammershus. Og så skal vi naturligvis også høre om efterretningsvirksomhed under den kolde krig. Det er Top-Secret – men vi tror det bliver spændende!

Foredragsholder: Museumsinspektør, ph.d. Jakob Seerup, Bornholms Museum


29. februar
Da bornholmerne ville omvende verden – missionshistorien set fra Bornholm. Historiker Daniel Henschen er bogaktuel med værket ”Da danskerne ville omvende verden – Historien om Missionsbevægelsen”, der er udkommet på Gads Forlag. Daniel beretter om, hvordan især bornholmerne følte sig forpligtet af missionssagen. Den store verden i Afrika og Asien var knyttet direkte til almindelige menneskers liv og spillede en levende rolle dér uden om det, vi ellers forstår som forbindelsesleddene mellem metropoler og eliter, gennem handel og kolonialisme. Daniel giver også en kort oversigt over ydre mission generelle virke på Bornholm.
Foredragsholder: Historiker og forfatter Daniel Henschen.


MARTS
7. marts
Trap Danmark, Bornholm og resten af Danmark beskrevet i ny udgave af det topografiske værk. Chefredaktør, dr.agro. Niels Elers Koch er leder af redaktionen af den nye version af Trap Danmark. Det store værk udkommer frem til 2021 og beskriver samtlige danske kommuners natur, historie, kultur og samfunds- og erhvervsliv. I 2019 udkom bindet om Bornholm, hvor man over 140 sider kan finde en masse spændende oplysninger om landsdelen. Niels Elers Koch giver gode eksempler på overraskende detaljer og spændende sammenhænge i værket og introducerer også de tilhørende netbaserede tilbud.
Foredragsholder: Chefredaktør, dr.agro. Niels Elers Koch, Trap Danmark


14. marts

Een Ø - Eet Kort.
Bornholms Museum kan i samarbejde med Bornholms Regionskommune præsentere et "nyt" 200 år gammelt kort. Det drejer sig om det ældste matrikelkort fra perioden 1784-1818, det såkaldte Original 1-kort. For Bornholm består kortværket af 79 kortblade, disse er nu samlet til eet digitalt kort. Bornholm er dermed den første kommune i landet, som kan præsentere et samlet Original 1-kort. Arkæolog Anders Pihl, der står bag kortets tilblivelse, vil præsentere kortet og arbejdet med samlingen af det. Derudover vil kortets mange anvendelsesmuligheder blive demonstreret.

Foredragsholder: Arkæolog Anders Pihl, Bornholms Museum/Nationalmuseet.


21. marts
Eventyrer og samler – Peder Nicolai Nyegaards liv. At der findes en etnografisk samling på Bornholms Museum skyldes i høj grad Peder Nyegaard fra Nexø. Journalist Erik Jensen har gravet masser af oplysninger om ham og hans familie frem fra deres privatarkiv, som i dag findes på Rigsarkivet – efter sigende det mest omfattende privatarkiv i hele Rigsarkivet! Peder Nyegaard var lidt af en globetrotter og kom både til Kina og mange andre fjerne egne. Herfra sendte han genstande hjem til familien, som siden blev begyndelsen til den etnografiske samling, som endnu kan ses i Rønne.
Foredragsholder: Erik Jensen, Journalist og redaktør af Klippeøen

28.marts
Rundkirker og forsvarskirker - nyt lys over et gammelt problembarn. Igennem mere end hundrede år er det blevet diskuteret, om danske middelalderkirker blev anvendt som forsvarsanlæg. Synspunkterne har vekslet, men til alle tider har Bornholms rundkirker indtaget en særlig rolle i debatten. I dette foredrag vil problematikken atter blive taget op; er Bornholm særlig rig på forsvarskirker, og hvad er en forsvarskirke egentlig?
Foredragsholder: Thomas Bertelsen, arkitekturhistoriker, ph.d.